040-257 29 22 info@bastian-visser.nl

De aankoop van uw eerste huis is waarschijnlijk uw grootste aankoop ooit. Het is ook een hele lastige beslissing waarbij u soms in korte tijd veel informatie moet verwerken en die natuurlijk een grote impact op uw leven heeft. Bij het kopen van een huis wilt u natuurlijk ook alles zo goed mogelijk regelen. Hier horen ook verzekeringen bij en als u voor de eerste keer een huis gaat kopen, dan zijn de meeste verzekeringen nieuw voor u. Daarom zullen we in deze blog de verzekeringen op een rijtje zetten die wij adviseren bij de aankoop van een huis

Opstalverzekering

De opstalverzekering dekt tegen schade aan uw huis. Deze schadeverzekering wordt ook wel woonhuisverzekering genoemd. Deze verzekering dekt tegen schade waar u niets aan kunt doen, zoals schade door storm, brand, water of inbraak. Glas is standaard niet meeverzekerd in een opstalverzekering, maar u kunt de opstalverzekering wel uitbreiden met glasdekking. Een opstalverzekering is niet een wettelijk verplichte verzekering, maar wordt, in geval van een hypotheek, wel door de bank altijd verplicht gesteld.

Inboedelverzekering

Dit is een schadeverzekering die dekt tegen schade aan de inboedel. Onder de inboedel vallen alle roerende zaken die tot de particuliere huishouding vallen. Hierbij kun je denken aan televisies en meubilair, maar ook aan fietsen en kleine huisdieren. Cash geld behoort daarentegen niet tot de inboedel. De inboedelverzekering dekt tegen schade door brand, diefstal, inbraak, water en storm. Zoals u kunt lezen dekt zowel een inboedelverzekering als opstalverzekering tegen brand, maar dekken deze wel andere zaken. Als u zich wilt verzekeren tegen brand moet u hier dus rekening mee houden.

Koopt u een bestaande woning? Dan is er een risico op verborgen gebreken. Wij adviseren daarom een rechtsbijstandverzekering af te sluiten voordat u een huis gaat kopen.

Rechtsbijstandverzekering

Dit is niet een typische huisverzekering, maar we raden toch aan om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten als u een huis gaat kopen. Deze kunt het beste afsluiten op het moment dat u gaat zoeken naar een huis. Een rechtsbijstandverzekering heeft namelijk een wachttijd van enkele maanden voordat u er gebruik van kunt maken.

Een rechtsbijstandverzekering kan, helaas, van pas komen bij verborgen gebreken of problemen rondom verbouwingen. Als u een bestaande woning gaat kopen, is deze verzekering daarom nog meer aan te raden dan bij een nieuw huis.

Aansprakelijkheidsverzekering

Een verhuizing is meestal een flinke klus en een ongeluk zit in een klein hoekje. Stel dat u bij de verhuizing per ongeluk een kras veroorzaakt aan de auto van uw buren. Of stel dat u een appartement koopt en tijdens de verhuizing onbedoeld schade wordt veroorzaakt aan het trappenhuis. In deze gevallen zal een aansprakelijkheidsverzekering dekking bieden.

Overlijdensrisicoverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering keert een afgesproken bedrag uit bij het overlijden van de verzekerde(n) aan de nabestaanden. De hypotheekverstrekker eist vaak dat u een overlijdensriscoverzekering afsluit als de hoogte van de hypotheek boven een bepaald percentage van de woningwaarde uitkomt. Op deze manier worden financiële problemen voor de nabestaanden voorkomen.

Woonlastenverzekering

Tenslotte kunt u met een woonlastenverzekering uw hypotheek blijven betalen als u onverhoopt werkloos of arbeidsongeschikt raakt. Hierbij keert de verzekeraar een afgesproken bedrag uit dat u nodig heeft voor het aflossen van uw hypotheek.

Hopelijk hebben we u hiermee een goed overzicht gegeven van de verzekeringen die aan te raden zijn bij de aankoop van een huis. Wel komen verzekeringen in vele soorten en maten en is bijvoorbeeld de ene opstalverzekering de andere niet. Zo kunnen onder meer dekkingen, gradaties en voorwaarden per verzekering verschillen. Een verzekering is een complex product en daarom raden we goed advies aan. Bij Bastian & Visser brengen we de persoonlijke situatie van de klant in kaart om een zo goed mogelijk verzekeringspakket op maat te maken. Wilt u graag meer weten over onze diensten, lees dan onze informatie over verzekeringen.

Heeft u nog vragen of opmerkingen? Die kunt u hieronder kwijt en we zullen deze zo goed mogelijk voor u beantwoorden.