040-257 29 22 info@bastian-visser.nl

 

Ik had altijd een soort van afkeer van ‘overstappen’. Simpelweg omdat je het zo vaak hoort in reclames op tv. ‘Stap nu over en bespaar honderden euro’s per jaar’.

Maar ik ben erachter dat het waar is. Je kunt écht makkelijk veel geld besparen door overstappen van energieleverancier, internetaanbieder of verzekeraar. Of door in ieder geval te zéggen dat je van plan bent om over te stappen.

Simpel is het, want energieleveranciers en internetaanbieders bieden overstapservice. Ze regelen alles voor je. Het enige wat jij hoeft te doen is even een vergelijking te maken en een nieuw contract af te sluiten, eventueel een belletje te plegen.

Hieronder lees je hoe het werkt, waarom je geld bespaart en hoeveel je kunt besparen.

Overstappen van energieleverancier (tot €400 per jaar besparen)

Overstappen van energieleverancier levert al snel een paar honderd euro op jaarbasis op. Dit komt omdat energieleveranciers welkoms- en overstapkortingen bieden aan nieuwe klanten. Via een energievergelijker krijg je vaak nog extra korting.

Overstappen is met name voordelig als je energiecontract bijna afloopt. De meeste energiecontracten lopen 1, 3 of 5 jaar. Zet een melding in je telefoon 3 tot 4 maanden voor de einddatum zodat je het niet kunt vergeten (dit geldt voor alle abonnementen!). Vervolgens kun je echt aan de slag.

Stap 1: energieleveranciers vergelijken

Zelf maak ik altijd een energievergelijking via Gaslicht.com.

In de vergelijkingstool kun je aangeven bij welke leverancier je nu zit en zie je in één oogopslag hoeveel je kunt besparen. Daarnaast kun je allerlei filters instellen. Hoe lang wil je dat je contract loopt? 1 jaar of 2 jaar of langer? Wil je alleen groene stroom uit Nederland? Dat is mogelijk bijvoorbeeld bij Vandebron of Greenchoice.

Stap 2: overstappen of bellen

Je kunt ervoor kiezen om meteen via de vergelijkingssite je nieuwe energieleverancier te kiezen en over te stappen. De overstap wordt helemaal geregeld door je nieuwe energieleverancier dus dat is een fluitje van een cent. Je bent eigenlijk binnen een kwartier klaar.

Wil je toch graag bij je huidige leverancier blijven? Een belletje kan wonderen doen. Houd de vergelijking bij de hand zodat makkelijk kunt aangeven hoeveel je zou besparen met overstappen en vraag gewoon om dezelfde korting.

In mijn andere blog vind je meer tips om te besparen op gas, water en licht.

Overstappen van internet- en TV-aanbieder (tot €200 per jaar besparen)

Bij je internet- en televisieaanbieder heb je meestal een 1-jarig of 2-jarig contact. Is dit contract afgelopen of loopt het bijna af (binnen een paar maanden)? Dan is dit een goed moment om te kijken of overstappen jou geld kan besparen. Vergeet niet meteen een melding in je telefoon te zetten voor als je nieuwe contract weer bijna afloopt!

Aanbieders geven vaak de eerste paar maanden een lager maandtarief aan nieuwe klanten. Daarom levert het voordeel op om elk jaar over te stappen. Daarnaast geeft vergelijkingssite Pricewise nog extra cashback op sommige aanbieders.

Stap 1: aanbieders vergelijken

Als je een vergelijking maakt via Pricewise kun je verschillende internet- en televisieaanbieders aanvinken en de prijzen met elkaar vergelijken. Overstappen wordt voor je geregeld maar kan soms wel een paar maanden duren. Vraag de overstap dus op tijd aan.

Stap 2: overstappen of bellen

Ook hier geldt weer: blijf je liever bij je huidige aanbieder? Bel ze op en zeg dat je erover denkt om naar een andere aanbieder te gaan vanwege de geboden korting. Ze zullen je waarschijnlijk meteen een aanbod doen.

Combineren energie, internet en mobiele telefonie (tot €60 per jaar besparen)

Soms kun je je internetaanbieder en/of energieleverancier en/of mobiele telefoonaanbieder combineren waardoor je extra korting krijgt.

Bijvoorbeeld:

Overstappen van mobiele telefoonaanbieder (tot €500 per jaar besparen)

Niet alleen voor je vaste telefoonlijn is overstappen mogelijk, maar ook voor je mobiele telefoon. Je krijgt vaak de eerste maand of eerste paar maanden een korting, terwijl bestaande klanten die niet krijgen. Gek eigenlijk he?

Pricewise heeft alle aanbieder inclusief kosten op een rijtje gezet. Hier vind je de vergelijkingstool voor sim only abonnementen.

Overstappen van verzekeraar

Bij verzekeringen heb je bijna altijd twee aanbieders nodig: één voor je zorgverzekering en één voor je andere verzekeringen (schadeverzekeringen).

Zorgverzekering (tot €500 per jaar besparen)

Overstappen van zorgverzekering kan maar één keer per jaar van half november tot en met 31 december. Hier gelden geen kortingen of iets dergelijks dus het draait vooral om wat voor soort zorgverzekering je neemt (online verzekeraar, hoog of laag eigen risico, wel of geen aanvullende verzekering).

Het is belangrijk om goed te overwegen wat belangrijk en noodzakelijk is voor jou. Ik heb hier eerder een uitgebreide blog over geschreven: Zorgverzekering: tijd om over te stappen?

Vergeet niet dat ineens betalen soms een korting oplevert. Dit kan ook aan te raden zijn als je vermogensbelasting moet betalen.

Schadeverzekeringen

Vaak lopen de contracten van schadeverzekeringen geen jaar maar zijn ze op elk moment opzegbaar. Dat wil zeggen dat je altijd kunt kijken of overstappen voordelig is maar ook of alle verzekeringen nog relevant voor je zijn.

Stap 1: welke verzekeringen zijn voor jou nodig?

Kijk welke verzekeringen jij nodig hebt, bijvoorbeeld:

  • Woonverzekeringen (inboedel- en opstal, eventueel all risk, glas en buitenhuis)
  • Aansprakelijkheidsverzekering, deze kun je samen met de woonverzekeringen vergelijken en afsluiten
  • Reis- en annuleringsverzekering
  • Autoverzekering
  • Rechtsbijstandsverzekering

Lees in mijn andere blog hoe je kunt bepalen welke verzekeringen je nodig hebt.

Stap 2: verzekeraars vergelijken

Voor je woonverzekeringen en aansprakelijkheidsverzekering kun je één vergelijking maken.

Voor andere verzekeringen kun je nog aparte vergelijkingen maken, zoals voor je autoverzekering.

In principe kun je alle verzekeringen los afsluiten bij de verschillende verzekeraars, maar vaak geeft combineren voordeel vanwege pakketkortingen. Het handigste is om alles even op een rijtje te zetten en te kijken wat voor jou het beste is. Dit kost wat meer tijd, maar dan heb je zeker een passend pakket.

Zo wilden wij eigenlijk onze woonverzekeringen en aansprakelijkheidsverzekering bij Univé afsluiten, maar toen bleek dat de autoverzekering goedkoper is bij de HEMA en in verband met de hogere pakketkorting kwam het geheel goedkoper uit bij HEMA.

Pakketkorting (tot €100 per jaar besparen)

Ook al is een bepaalde verzekering ergens anders goedkoper, soms loont het toch om alle schadeverzekeringen bij dezelfde verzekeraar af te sluiten. Dit is niet alleen overzichtelijk, maar je krijg ook pakketkorting op je verzekeringen.

Dit is bijvoorbeeld het geval bij:

  • HEMA: stapelkorting, 2,5% korting bij twee verzekeringen, 5% bij drie, etc. (tot maximaal 15%)
  • Univé: pakketkorting, 2% korting bij twee verzekeringen, 3% bij drie, etc. (tot maximaal 10%)

Ondernemer? Deze verzekeringen zijn onmisbaar voor ondernemers.

En jij?

Stap jij elk jaar over? Of ben je naar aanleiding van deze blog van plan om over te stappen? Deel jouw ervaringen in de comments!

Deze blogs bevat affiliate links. Als jij je via deze links aanmeldt, krijg ik een kleine vergoeding. Daarmee help je mij en mijn blog enorm!

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met www.financelle.nl