040-257 29 22 info@bastian-visser.nl

De hypotheekrente is op dit moment historisch laag. Het is dan ook niet vreemd dat veel huizenkopers nu kiezen voor een rentevaste periode van 30 jaar. Zo steeg het aantal mensen dat koos voor een rentevaste periode van 30 jaar met 99% in het derde kwartaal van 2017 vergeleken met een jaar eerder. De Hypotheker waarschuwde echter onlangs dat hier ook nadelen aan kleven. We willen u daarom in deze blog uitleggen wat de mogelijke voordelen en nadelen zijn van het vastzetten van de hypotheekrente voor een langere periode.

Voordelen hypotheekrente vastzetten

Het belangrijkste voordeel van het op dit moment vastzetten van de hypotheekrente is dat de rente op dit moment historisch laag is. Nu kunnen we niet voorspellen wat de rente over 10 jaar is en het is mogelijk dat de rente dan nog lager zou kunnen zijn. Het is echter ook goed mogelijk dat de rente over 10 jaar een stuk hoger is. De voorkeur voor de lengte van de rentevaste periode heeft daarom ook te maken met uw voorkeuren voor risico. Loopt u liever geen risico, dan vindt u, met de huidige lage rentestand, een rentevaste periode van 30 jaar waarschijnlijk fijner dan een kortere periode. Als enig risico u echter niet afschrikt, dan heeft een periode van 10 jaar wellicht wel uw voorkeur. Verder zijn uw maandlasten voor de komende 30 jaar bekend als u de hypotheekrente voor deze periode vastzet. Hiermee kunt u in de toekomst rekening houden en wachten u niet mogelijke verrassingen.

Nadelen hypotheekrente vastzetten

Een renteperiode van 10 jaar is goedkoper dan een langere rentevaste periode. Voor de komende 10 jaar bent u dus met een kortere rentevaste periode goedkoper uit dan met een langere rentevaste periode. Het verschil in maandlasten zou u kunnen gebruiken om extra af te lossen. Voor de periode na deze 10 jaar is het echter moeilijk te voorspellen of uw maandlasten dalen, gelijk blijven of stijgen.

Als u binnen 30 jaar verhuist, dan is het mogelijk dat u uw hypotheekrente niet kunt meenemen naar uw nieuwe hypotheek. Als u bijvoorbeeld de rente vastzet voor 30 jaar en over 8 jaar verhuist, dan zou een kortere rentevaste periode goedkoper voor u kunnen zijn. Huizenkopers die op dit moment over een NHG-hypotheek beschikken, maar een woning kopen die niet onder deze regeling valt, kunnen vaak hun hypotheek niet mee verhuizen. In deze gevallen zou het vastzetten van de rente voor 10 jaar financieel voordeliger zijn.

Als u verhuist, dan kunt u wellicht niet uw huidige hypotheekrente meeverhuizen naar uw nieuwe hypotheek.

Zijn deze nadelen op te vangen?

De bovengenoemde nadelen zouden echter wel op te vangen zijn. Het is mogelijk om een hypotheek af te sluiten met een goede verhuisregeling. Als u de rente voor 30 jaar vastzet, dan zou u deze mee kunnen nemen naar een nieuwe woning. Ook voor hypotheken die onder de NHG-regeling vallen, bestaan er oplossingen om de hypotheekrente van het moment van afsluiten deels mee te verhuizen. Hypotheken komen wel in diverse soorten en maten, en daarom is maatwerk vereist. Bij Bastian & Visser brengen we uw persoonlijke situatie in kaart, zodat we u een hypotheekadvies kunnen geven afgestemd op uw situatie en wensen. Met ons advies houden we ook rekening met uw mogelijke plannen voor de toekomst, zodat u hierop zo goed mogelijk kunt anticiperen. Wilt u graag weten wat Bastian & Visser voor u kan betekenen? Kijk dan op onze hypotheekadvies pagina.